VAŽNOST PREVENTIVE KOD RAKA DOJKE

Dragica dr. spec. med. Lukić

  • Rak dojke na žalost se može dogoditi svakoj ženi, iako je daleko najčešći kod starijih žena iznad 50 godina. U razvijenim zemljama kao i kod nas, od 100 oboljelih žena od malignih bolesti 25 će biti karcinom dojke.
  • Uzrok karcinoma nije otkriven. Mnogo je činioca, povezano sa nastankom raka, odnosno poznato je puno činioca koji ako postoje smanjuju mogućnosti pojave ove teške bolesti kod žena. Tako na primjer, žena kojoj je majka imala karcinom dojke, još gore ako se karcinom pojavio u 2 generacije najbližih ženskih rođaka, ima povećanu šansu od obolijevanja. Kod takvih ćemo žena s velikim oprezom započeti sa preventivnim pregledima i edukacijom 10 god.  prije nego se karcinom pojavio kod majke.
  • Češće pojavljivanje prati se kod žena koje su dobile menstruaciju jako rano, ili su u menopauzu ušle iza 55 godine. Žene koje su iza menopauze pretjerano debele. Žene koje nisu rodile, žene na hormonskoj terapiji iz ovog ili onog razloga, žene sa nađenim atipičnim stanicama u punktatu dojke, ne zdrave navike; alkohol, pušenje, droga, teški stresni događaji i nagomilani stres tijekom vremena itd.
  • Povoljni činioci da se rak dojke ne dogodi su prva trudnoća prije 25 godina, više trudnoća tijekom života, dojenje bebe preko godinu dana, zdrav način života. Svjesnost da se stres teško može izbjeći, ali se učinak stresa dosta može neutralizirati kroz bavljenje sportom, zabavom, bježanjem u prirodu i laganim fizičkim radom, biranom zdravom prehranom, izbjegavanjem karcinogenih tvari itd.
  • Da bi prevencija ove teške bolesti bila dovoljna, žene od 20 godina nadalje trebale bi raditi SAMOPREGLED dojki jednom mjesečno iza menstruacije.  Žene od 30 godina na dalje uz samopregled trebale bi raditi  i UZV pregled dojke. Sa 40 god.  dobro je učiniti tzv. NULTU ili bazičnu mamografiju a samopregledi i UZV moraju ići dalje. Preporuka je da ne prođe više od godine dana a da se dojka nije pregledavala.  Sasvim je pogrešno misliti „… a što će to meni, meni nije ništa“ . Žena će palpacijom otkriti kvržicu kad ona više nije mala, tumor ima između 1 -2 cm! Dok ostale nabrojene dijagnostičke metode, ako se žena pregledava u razmacima i redovito, mogu otkriti promjenu puno prije. Rak dojke se može dogoditi i muškarcima. Poželjno je da rade samopreglede u razmacima od  2 -3 mjeseca.
  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke obuhvaća najrizičniju skupinu žena od 50 - 74 godine i u Hrvatskoj je krenuo od 2006 g., sa ciljem da se smrtnost od ove opake bolesti što više smanji. O što ranijem otkrivanju raka ovisi sve; kompletan postupak liječenja i preživljavanje. Na žalost odaziv na skreening-mamografije u Varaždinskoj županiji pada, dok u Međimurskoj županiji raste. Moramo se povezati i više truditi svi ; zajednice, doktori, Zavod za javno zdravstvo itd.
  • Edukacija i motiviranje žena na odazivanje na pozive Nac. Programa ranog otkrivanja raka dojke, edukacije o važnosti samopregleda, o važnosti preventivnih dijagnostičkih pregleda mora ići iz baze; iz ordinacija PZZ, iz udruga, iz zajednica.  I takvih edukativnih akcija i skupova kao podsjetnika nikad nije previše !!!!

Copyright © 2014. Narcisa Ludbreg.